Home

Atelier Gotscha - Exclusieve verlichting

ambachtelijk verwaardigde koperen lantaarns

Gotscha Lagidse kwam in de 1992 vanuit zijn geboorteland GeorgiŽ naar Nederland. Hoewel opgeleid tot elektroingenieur, legde hij zich volledig toe op artistieke metaalbewerking. Hierin heeft hij een hoog niveau bereikt, wat moge blijken uit de drie opdrachten die hij kreeg van het Koninklijk Militair-historisch Museum (Legermuseum) in Delft voor het vervaardigen van harnassen. Voor het Veluws Museum Nairac maakte hij een interpretatie van het harnas van Jan van Schaffelaar. Verschillende professionele collectioneurs in binnen- en buitenland bezitten werkstukken van zijn hand. Daarnaast vertrouwden tal van particulieren en musea het restaureren van historische en kunstzinnige metalen objecten aan Gotscha toe. Kwaliteit staat bij  Gotscha hoog in het vaandel.

Eigen lijn verlichtingsproducten

Om meer continuÔteit in zijn werkzaamheden te brengen, is Gotscha begonnen met het ontwerpen en produceren van een eigen lijn verlichtingsproducten. Het eerste model is door Gotscha 'Sandra' ggenoemd als eerbeton aan Sandra Elisabeth Roelofs, de Nederlandse Echtgenote van de huidige democratisch gekozen president GeorgiŽ, die hij persoonlijk kent.

Historische modellen op bestelling

Naast zijn eigen ontwerpen vervaardigt Gotscha lantarens naar historische modellen die bekend staan bij Monumentenzorg, zoals bijvoorbeeld een Amsterdamse gevellantaren uit de 18e eeuw of lantarens in de stijl van Jan der Heijden. Dit gebeurt uitsluitend op bestelling. Uniek hierbij is dat de opdrachtgever zelf de maat van de lantaren(s) kan bepalen. Deze lantarens passen bijvoorbeeld uitstekend bij kastelen en andere monumentale panden. Ook in parken bewijzen zij hun waarde als sfeervolle blikvanger.

Maatwerk, klassiek en modern

Gotscha biedt ook de mogelijkheid lantarens en andere metalen objecten naar wens te laten vervaardigen. In veel gevallen maakt hij dan een ontwerp op basis van de aanwijzingen van de opdrachtgever. Die kan echter ook zelf met schetsen of fotoís van bestaande modellen komen. Niet alleen klassieke modellen, maar ook strakke moderne ontwerpen kunnen zo op perfecte wijze worden gerealiseerd. In alle gevallen is het resultaat een uniek werkstuk van zeer hoge kwaliteit.

 

Restauratie van kerkelijke kroonluchters uit 1641

In opdracht van Gemeente Deventer en Rijksdienst van Monumentenzorg zijn 12 unieke kerkelijke kroonluchters voor Bergkerk te Deventer grondig gerestaureerd. Kroonluchters (8 met 6 armen en 4 met 16 armen) zijn verwaardigd in Amsterdam in 1641/42.

Geconstateerd zijn de volgende feiten: Bij alle kroonluchters zijn diverse oppervlaktebeschadigingen geconstateerd, zoals vervormingen, deuken en krassen. Missen sommige onderdelen. Door de luchtverontreiniging zijn de kronen dof met zwarte plekken. Na jaren gebruik armen zijn doorgezakt en scheef hangen.

Restauratie / behandeling: Alle onderdelen van kroonluchters zijn genummerd, uit elkaar gehaald en getransporteerd naar Atelier Gotscha in Roosendaal. Onderdelen zijn vrij gemaakt van oude lak. Vervormde en beschadigde onderdelen gecorrigeerd en hersteld ≠ alle beschadigingen zijn zo goed mogelijk weggewerkt. Onbrekende kaarshouder en vetvanger naar origineel model in messing gegoten en afgewerkt. Alle onderdelen vervolgens stuk voor stuk met alle zorg en aandacht hoogglans gepolijst en gelakt met speciaal krasvast dun laagje transparante vernies. Na deze behandeling zullen kroonluchters jarenlang hun briljant glans behouden, en ze zijn dan ook onderhoudsvriendelijk. (klik hier voor details restauratie)

 

 

 

Gotscha Lagidse

Gotscha

actueel

Nieuws

exclusieve verlichting, lantaarns

Lantaarns

harnassen,miniatuuren,zwaarden

Harnassen

restauratie

Restauratie

kunst in metaal,zilver,bijous

Beelden

sacraal, liturgisch metaal

SacraalE-mail