Ruiterhelm,1999

Mauritshelm en wapenhandschoenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotscha,1998. Ruiterhelm van Noord-Nederlandse type met wapenhandschoenen. Verwaardigd in opdracht van Henk Visser uit Wassenaar naar de persoonlijke helm en wapenschoenen van Maurits van Nassau (1590-1595) uit de  collectie Hofjagd- und Rüstkammer des Kunsthistorischen Museums te Wenen / Inv.nr. A 1654 

Beschrijving: Mantelhelm met lage kam en pluimkoker, aangeklonken ringkraag van twee stroken, driedelig vizier, bestaande uit voorhoofdsplaat met kijkspleten en een pal rechts, om de plaat op te lichten, gezichtsplaat met aan weerszijden een kleine krans van 8 luchtgaatjes verbonden met een centraal gaatje d.m.v. dubbele gegraveerde lijnen, en een kinplaat met de voorste helft van de ringkraag. De kinplaat wordt aan de helmbol vastgehouden door een haak met een ruitvormige voet aan de rechterzijde, de gezichtsplaat aan de kinplaat d.m.v. een soortgelijke haak, ook aan de rechterzijde op de laatstgenoemde plaat gemonteerd. In opgeslagen toestand kan de gezichtsplaat, die door de ophefpaal ook de voorhoofdsplaat meeneemt, worden ondersteund door een lange, draaibare gevorkte stang op de kinplaat. Kleine inkepingen in de onderrand van de plaat maken het mogelijk de vork, en daarmee de hoogte van de opening, op een bepaalde stand te zetten. Gewicht van de helm is 4,5 kg. 

     

Replica tijdens productiefase

Ruiterheld tijdens productiefase, 1998. Met veel dankbaarheid mag genoemd worden dat de Hofjagd - und Rüstkammer des Kunsthistorischen Museums in Wenen (eigenaar), bij hoge uitzondering toestond dat het persoonlijke helm van Prins Maurits uit elkaar genomen mocht worden en onderdeel voor onderdeel door Gotscha zorgvuldig kon worden bestudeert.

Helm prins Maurits, collectie van de Hofjagd- und Rüstkamer des Kunsthistorischen Museums in Wenen, Inv. A 1654.

Vorige I HarnassenVolgende